Търсене на имоти

Бъдеще от миналото или как хората от началото на 20в. са си представяли модерните къщи на следващото столетие

От видео звънци до слънчеви покривни панели - все съвременни идеи за дома, които някога са изглеждали като фантазия. Не всичко обаче вече е реализирано. Сред проектите за домове на бъдещето, до които е успял да достигне екипът на уебсайта Angie’s List, има много интересни и ексцентрични предположения за местообитанията на хората след години. Всички те са създадени между 1900г. и 1970г., но изданието отбелязва, че периодът между 1958 г. и 1963 г. може лесно да бъде описан като „Златен век на американския футуризъм", изпълнен с някои от най-смелите идеи за техно-утопично бъдеще. Концепциите за домовете на бъдещето включват различни форми, строителни материали и техники, както и различни архитектурни стилове. „Forbеs“ публикува някои от най-атрактивните проекти от миналото.

1. Търкалящи се къщи /30тте години на 20в./През 1934г. септемврийското издание на списание "Ежедневна наука и механика" е уверило читателите си, че сферичните къщи скоро ще станат много модерни, макар че привлекателността на живота в гигантска топка, подобно на хамстер, не е очевидна веднага. Технически характеристики: обвивката се сглобява на друго място, пространствата за прозорци са изрязани; голяма лента е обвита около топката, за да я държи на земята; търкалят се до мястото, където ще бъдат, дърпани от трактор; приспособления, добавени след това.

2. Космическа къща /50тте години на 20в./Месец декември 1953 г., корицата на списание „Научно-фантастични приключения“ предлага къща - стъклен купол, която се носи в космоса. Покривите на свободно плаващите снежни глобуси на пуерториканския художник на корици Алекс Шомбърг, са снабдени с улеи за изстрелване на космически хечбек. Дизайнът на къщата му включва двоен слой стъкло: куполът предпазва имота от космическата атмосферата и покрива къщата от край до край с прозорци. Технически характеристики: пристанища за космически кораби, заобиколени от защитени куполи, градина Astro-Turf, комуникационни предаватели, много отворено пространство.

3. Стъклена къща /20тте години на 20в./Използвайки специален нов вид стъкло, предназначен да допуска слънчевите ултравиолетови „лъчи на здравето“, къщата на Vitaglass предлага целогодишно лято, благодарение на добавените живачни дъгови лампи за мрачни дни. Както всички най-добри архитектурни иновации, Vitaglass за първи път е тестван в маймунската къща на градския зоопарк. Технически характеристики: стъкло, което допуска ултравиолетови лъчи, които „правят лек тен, обогатяват кръвта и укрепват имунната система“;  произвежда изкуствена светлина, когато е необходимо за постоянен летен ефект; подвижни стени; конвертируеми метални мебели; гараж за кола - летяща машина.

4. Подвижна къща /първото десетилетие на 20в./„Домът, който се търкаля из страната“ – произведение на художника Жан-Марк Коте, е включено в колекцията картички, отпечатвани върху цигарените кутии в края на 19в. и началото на 20в. На нея е изобразена фантазията на автора за това как ще изглеждат домовете през 2000г. Тази утопична визия поставя една много социална мобилна версия на архитектурните тенденции, които виждаме днес. Нейната градина на покрива например, може да компенсира въглеродния отпечатък на превозното средство. Технически характеристики: движение с пара, закрита веранда / платформа за наблюдение, кормилна кутия за водача.

5. Подводен дом /60тте години на 20в./През 1964г. „General Motors“ създава павилион „Futurama II“, за да разгневи умовете на посетителите на световния панаир в Ню Йорк. Докато останалият свят е гледал към звездите, компанията отбеляза, че „все още имаме цели океани, които остават непокорени. Нашите нови знания и умения - нова сила и мобилност - ни дадоха нов и чуден подводен свят", казва тогава ръководителят на проекта Рей Дашнър. Технически характеристики: това е хотел, наречен Hotel Atlantis – масивно предно стъкло с гледка към океанското дъно; асансьор към хотела от повърхността, вероятно въздушна система; машини за придвижване, наречени аквакоптери, за да бъде изследван подводния свят с минерали; влакове от подводници за транспортиране на материали и стоки; структура, която може да седи на земята или да плува във водата.

6. Лека, преносима къща /40тте години на 20в./През януари 1942 г. авторите на "Този недовършен свят" предлагат визия за домовете на бъдещето, при която се използва супер лек аерогел за създаване на сградите. В същото време, те са устойчиви на земетресения и изискват по-малко ресурси за изграждане. Плюс това, могат да бъдат и пренасяни! Днес, най-лекият материал в света е графенов аерогел, който може да бъде 3D-отпечатан, а учените все още преценяват как да използват материала, така че да облекчат околната среда от конвенционалните строителни техники. Технически характеристики: изграждане с мехурчета от аерогел; 20 пъти по-леки от водата; поддържани от вятърни котви вместо фундаменти; отлична изолация.

7. Къща – купол / 50тте години на 20в./"Текущите изследвания в областта на слънчевата енергия и архитектурата показват, че до 1989 г. може да стане възможно да живеете в къща, изработена изцяло от стомана, покрита с твърдо стъкло", твърди историята на изданието „Mechanix Illustrated“ от юни 1957 г. Въртящият се купол ще позволи на собствениците на жилища да използват ефективно слънчевата енергия, предвиждат учените. И докато хидропонни зеленчукови лепенки, като тези извън куполната къща, все още не се намират в нормалните градини на 21-ви век, хидропонната индустрия като цяло е настроена да утрои стойността си до 725 милиона долара до 2023 година. Технически характеристики: купол от стоманено-твърдо стъкло; хидропонни градини за зеленчуци и цветя; въртящи се жилищни помещения, за да получат най-много слънчева светлина; басейн; регулатор на климатизацията в сутерена.
 

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини