Търсене на имоти

Къща в Полша има подвижна тераса, която следва слънцето!

Креативният архитект Робърт Кониечни прави възможно построяването на къща с подвижна тераса, която следва слънцето - Quadrant House! Забележителната постройка се намира в Полша, а целта на създателя й е да представи възможностите на кинетичната архитектура. Студиото на Кониечни, „KWK Promes“, базирано в Катовице, е използвало опита си, натрупан от предишни иновативни проекти – къща-арка с подвижен мост и плъзгащи се стени и изключително обезопасена резиденция, която може да бъде изцяло запечатана, посредством специални капаци.
 

Името на къщата - Quadrant House, идва от устройството, използвано от астрономите за определяне на позицията на звездите. Този мотив е в основата на концепцията за движещата се част на сградата, която се завърта на 90 градуса. Кониечни е обяснил пред изданието dezeen.com, че една част от сградата реагира на слънчевата светлина и следва движението й, което осигурява на обитателите сянка и приятен въздушен поток.
 

Подвижната част на сградата се върти между дневната и спа центъра и представлява тераса, която остава в сянка докато следва слънцето. Когато се доближи до някое от вътрешните пространства, терасата се превръща в открита пристройка към тези стаи. Холът е изцяло покрит с плъзгащи се стъклени врати, за да се създаде безпроблемен преход отвътре навън. Ако слънцето е ниско в небето, външните ролетни щори могат да бъдат затворени, за да образуват солидна бариера срещу него и вятъра. Кониечни се е погрижил и за тревата в градината - непрекъснатото движение на участъка не пречи на растежа й.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини