Търсене на имоти

Пазарът на имоти във възход

Активното купуване на терени, подходящи за строителство на офис сгради, жилища и логистични площи, давя ясна индикация за това, че пазарът на имоти е във възход. Данните показват, че през последните девет месеца вложените средства в бизнес имоти в страната ни са приблизително 97 млн. евро. От тях две трети, или близо 56 млн. евро, са инвестиции в парцели.

Сигурност на инвеститорите дава факта, че се засилва търсенето на площи под наем, от друга страна наемните нива се характеризират със стабилност. Очакванията на специалистите в бранша е този процес да продължава да се ускорява и през следващите две-три годни. Търсенето ще продължава да е активно, а добър знак е, че има много запитвания от страна чуждестранни компании, желаещи да навлязат на българския пазар.

Изключително позитивна тенденция е навлизането на все по-високотехнологични компании, които се нуждаят от висококвалифициран персонал. Развитието на IT и аутсорсинг сектора също дава своето отражение. Пловдив е градът, в който това е най-видимо, а политиката на управляващите града е за създаване на условия за конкуриране наемите в столицата и превръщането на града в аутсорсинг център, даващ работа на много млади хора. В столицата пък, през тази година беше завършена сградата на Capital Fort на „Цариградско шосе“, един дългогодишно очакван проект.

Към терените за строителство интерес проявяват и търговски вериги от big box сегмента, в чиито планове влиза бъдещо бурно навлизане в страната ни. Всъщност, през тази година нови проекти на модерни търговски площи не са откривани. Може би след като на пазара през миналата есен излязоха 100 000 кв.м. търговски площи, те се оказаха достатъчни за доста дълъг период от време. Що се отнася до наемните нива, в София е отчетен ръст на наемите в моловете, до 25 евро за кв.м. Бул. „Витоша“  продължава да е водещата търговска улица в страната ни, със стабилните си нива от 44 евро за кв.м.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини